De la începutul discuţiei, directorul general al FMI i-a spus premierului Boc că înţelege că România a fost afectată de criză şi că există o presiune asupra bugetului şi a asigurat că instituţia financiară caută în continuare soluţii, împreună cu autorităţile române, pentru a păstra echilibrul macroeconomic, "chiar dacă uneori pare mai dură".
"România este o ţară foarte importantă pentru noi, suntem aici să încercăm să vă ajutăm să reveniţi pe drumul cel bun, să vă ajutăm să implementaţi politicile pe care dumneavoastră le alegeţi şi, chiar dacă uneori echipa FMI poate părea un pic mai dură, pentru că aşa este necesar, tot ceea ce aud este că relaţia cu Guvernul şi Banca Naţională a fost de cea mai înaltă calitate posibilă. Desigur că înţelegem că criza a lovit economia şi trebuie să remediaţi această situaţie şi, de aceea, cu siguranţă în aceste zile există o presiune asupra bugetului. Deci suntem foarte clar capabili să înţelegem acest lucru şi să încercăm să vedem împreună cu dumneavoastră cum păstra echilibrul, ţinând cont totodată de nevoile pe care le susţineţi", a spus directorul general al FMI.
Premierul Emil Boc a arătat la rândul său că România a încheiat acordul de împrumut pentru a limita efectele negative ale crizei economice şi pentru a asigura realizarea unor reforme structurale care nu au fost derulate în România în ultimii 20 de ani.
"În al doilea rând, aş vrea să precizez faptul că, în 2009, România şi-a respectat angajamentelor internaţionale şi nu a cedat presiunilor politice determinate de campania electorală. Guvernul şi-a asumat responsabilitatea şi decizia nepopulară de a face ceea ce trebuie pentru România şi de a face mai puţin ceea ce ar dori. Şi, de asemenea, aş vrea să menţionez că legile pe care am decis împreună să le promovăm sunt necesare României şi nu neapărat impuse de acordul nostru internaţional, fie că vorbim