În urmă cu 20 de ani, CPUN a promulgat decrete-legi menite să satisfacă dorinţa tinerilor de reducere a stagiului militar. Conform noilor decizii, pentru toate armele - cu excepţia marinei militare şi grănicerilor -, durata soldăţiei se reducea la un an. Tinerii admişi în învăţământul superior beneficiau, în continuare, de reducerea la jumătate faţă de ceilalţi a duratei stagiului militar. S-a adoptat o nouă formulă de jurământ, simplificată şi depolitizată.
Paradoxal, dar cepeunişii uitaseră altă realitate ce particularizase România ceauşistă - armata la studente. În viziunea îmbunătăţită a "serviciului pentru patrie" nu se pomeneşte nimic despre desfiinţarea sau menţinerea hulitelor ore de "pregătire pentru războiul de apărare al întregului popor" la care fuseseră obligate toate studentele.
O zi pe săptămână din programul anului universitar şi două lungi convocări din vacanţa de vară, pe vremea lui Ceauşescu, viitoarele intelectuale învăţau "arta" montării şi demontării pistolului-mitralieră, săpau tranşee şi închipuiau planuri de atac şi contraatac ale pretinşilor atacatori ai României socialiste. În aceeaşi şedinţă, democraţii componenţi ai CPUN au decis reîntărirea privilegiilor castei Internelor.
Spre deosebire de liceenii şi studenţii obişnuiţi, toţi elevii şcolilor militare de ofiţeri şi subofiţeri ai Ministerului de Interne - indiferent de rezultatele la învăţătură - urmau să primească burse considerabile pentru acea vreme. Reproducem în cele ce urmează respectivele decrete.
DECRET-LEGE
privind acordarea burselor pentru elevii care urmează cursurile şcolilor militare ale Ministerului de Interne
Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională decretează:
Art. 1. - Elevii care la data de 12 ianuarie 1990 se aflau în şcolile militare ale Ministerului de Interne şi urmează cursurile acestor şcol