Din toamna lui 2009 şi până acum, în cataloage s-au acumulat peste 128.000 de absenţe. Adolescenţii lipsesc de la ore fie că nu au învăţat, fie că le place mai mult să stea prin baruri. Ministrul Educaţiei vrea să-i pună pe părinţi să plătească orele chiulite de copii.
În judeţ sunt şcolarizaţi 69.770 de elevi, iar în primul semestru aceştia au acumulat peste 128.000 de absenţe. Puse cap la cap, orele chiulite în câteva luni sunt echivalentul a 15 ani. Elevii lipsesc fie întreaga zi, fie numai la anumite ore.
„De obicei lipsesc la orele la care ştiu că mă ascultă sau dau lucrare şi nu mi-am învăţat. Mai merg la o cafea cu prietenii, ori stau acasă şi dorm dacă e prima oră. Am 13 absenţe şi mai am şi unele motivate, dar atunci chiar am fost bolnav şi am dus scutire“, recunoaşte Alexandru N., elev în clasa a XII-a.
Copiii, nesupravegheaţi
Cadrele didactice susţin că fenomenul a luat amploare în ultimii ani, de când părinţii elevilor au plecat la muncă în străinătate, iar de copii nu mai are cine să se ocupe.
„Părinţii mei au plecat în Italia acum trei ani, când eram în clasa a VIII-a. Am rămas cu bunica acasă, dar asta nu înseamnă că am neglijat şcoala. Am colegi care au rămas la fel şi unii au renunţat chiar cu totul la şcoală, dar eu vreau să dau la facultate pentru că nu vreau să plec la muncă în afară“, a spus Alina Iftime, elevă în clasa a XI-a.
Un alt motiv pentru absenteismul ridicat este legat de bani. „La Colegiul Tehnic, 70% din elevi sunt din mediul rural şi trebuie să facă naveta ori să-şi plătească cazarea în oraş. Am avut cazuri care s-au retras din motive financiare“, a spus directorul Mihai Cozma, directorul Colegiului Tehnic Forestier.
Dacă primele 10 clase sunt obligatorii şi elevii nu pot fi exmatriculaţi pentru că nu vin la ore, numărul maxim de absenţe nemotivate acceptate î