România ar putea adopta moneda euro mai târziu decât şi-a programat, în anul 2015. Totuşi, Bucureştiul trebuie să-şi consolideze politicile monetare şi financiare pentru a intra pe "drumul cel bun". Aceste declaraţii au fost făcute marţi, 30 martie, de către directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, aflat în România.
România ar putea adopta moneda euro mai târziu decât şi-a programat, în anul 2015. Totuşi, Bucureştiul trebuie să-şi consolideze politicile monetare şi financiare pentru a intra pe "drumul cel bun". Aceste declaraţii au fost făcute marţi, 30 martie, de către directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn (audio), aflat în România.
Criza financiară a determinat mai multe state să îşi amâne momentul intrării în zona euro, de exemplu Polonia, care şi-a schimbat obiectivul din 2012 în 2014, precizează şeful FMI.
"Ce se face acum vă îndreaptă către zona euro. Rămâne de văzut când se va întâmpla, poate fi şi mai târziu decât v-aţi propus. Politicile monetare şi financiare trebuie să vă pună pe drumul cel bun de integrare în zona euro", afirmă Dominique Strauss-Kahn.
Pe de altă parte, Uniunea Europeană a rămas în urmă în ceea ce priveşte revenirea creşterii economice, spune şeful FMI. Criza actuală a arătat că UE nu poate avea o monedă unică, fără o coordonare adecvată a politicilor, declară Dominique Strauss-Kahn.
"Recuperarea se produce foarte rapid în Asia, iar în Europa a rămas în urmă. Are o revenire a economiei lentă. Lucrurile sunt mai bune, dar nu îndeajuns. Există o nevoie specială de accelerare a creşterii", declară oficialul, într-un discurs în faţa studenţilor de la Academia de Studii Economice din Bucureşti.
Unii români şi-ar putea pierde slujbele în următoarele luni, dar este rolul Guvernului să rezolve situaţia, afirmă directorul general al Fondul