Coaliţia de guvernământ a învins în şase regiuni din cele 13 în care s-au organizat alegeri pentru schimbarea guvernatorilor şi a consiliilor regionale (în 2005 învinsese numai în Lombardia şi în Veneto), transmite corespondentul RFI în Italia, Ştefan Popescu. Victoria se datorează în mare măsură Ligii Nordului, care pentru prima dată reuşeşte să câştige preşedinţia a două regiuni, Veneto şi Piemont.
Coaliţia de guvernământ a învins în şase regiuni din cele 13 în care s-au organizat alegeri pentru schimbarea guvernatorilor şi a consiliilor regionale (în 2005 învinsese numai în Lombardia şi în Veneto), transmite corespondentul RFI în Italia, Ştefan Popescu (audio). Victoria se datorează în mare măsură Ligii Nordului, care pentru prima dată reuşeşte să câştige preşedinţia a două regiuni, Veneto şi Piemont.
În Veneto, formaţiunea condusă de Umberto Bossi a depăşit ca număr de voturi partidul condus de Silvio Berlusconi, iar în Lombardia distanţa dintre cele două partide s-a redus semnificativ.
Partidul Democrat, de centru-stânga a învins în şapte regiuni considerate fiefuri tradiţionale ale stângii (Emiglia Romagna, Marche, Toscana, Liguria, Puglia şi Basilicata).
Câteva concluzii se impun. În primul rând, coaliţia condusă de Silvio Berlusconi preia controlul Nordului industrializat al ţării şi cucereşte cele mai populate regiuni ale Italiei : Lombardia (10 milioane de locuitori) şi Campagna (5 milioane de locuitori).
Această victorie este obţinută pe fondul celei mai severe recesiuni pe care Italia a cunoscut-o după cel de-al doilea Război Mondial. Victoria a mai demonstrat că motorul coaliţiei de guvernământ este Liga Nordului, iar acest aspect se va reflecta şi la nivelul guvernului central: remanierea Executivului se va produce în scurt timp. Ponderea Ligii va produce unele tensiuni cu aripa din Partidul Poporului Libertăţii reprezentat