Instituţia Prefectului Judeţul Braşov a centralizat 19 solicitări venite din partea primăriilor din judeţ care doresc să participe la proiectul „Renaşterea satului românesc" şi care pot îndeplini condiţiile impuse de acest program guvernamental.
Potrivit datelor furnizate de edili, 19 localităţi au anunţat că dispun de terenurile necesare construirii caselor pentru specialiştii care activează în mediul rural.
Conform HG nr. 151/2010 privind aprobarea Programului „Renaşterea satului românesc - 10 case pentru specialişti", administraţiile locale trebuie să pună la dispoziţie minim 500 mp/locuinţă şi să precizeze dacă optează pentru case tip cu două sau trei camere.
„Din informaţiile primite de la primării se doreşte construirea a 78 de imobile cu 2 camere şi a 98 cu trei camere. Aceste imobile ar urma să fie distribuite către 107 cadre didactice, 32 medici şi asistenţi medicali şi 40 poliţişti. Şapte administraţii locale şi-au exprimat intenţia de a achita integral sau parţial chiria de la bugetul local", a declarat prefectul Ion Gonţea.
El a menţionat că în unele localităţi solicitările depăşesc norma de 10 case stabilită de minister, dar acest lucru nu înseamnă că nu există posibilităţi pentru a acoperi necesarul, având în vedere că actul normativ care reglementează programul prevede că se poate suplimenta numărul de construcţii până la 15, cu aprobarea MDRT.
Ion Gonţea a ţinut să precizeze că şi alte localităţi din mediul rural şi-au exprimat dorinţa de a intra în acest proiect, dar în prezent nu dispun de terenurile necesare: „În general este vorba de comunele care au deficit de suprafeţe în ceea ce priveşte aplicarea legilor fondului funciar. Programul a stârnit un viu interes în judeţ şi se dovedeşte foarte util. Unii edili ne-au informat că sunt dispuşi să achiziţioneze loturi de pe piaţă numai pentru a include comunele pe care le re