"300" este un film care marchează momentul Termopile. 300 de spartani, conduşi de regele Leonidas, înfruntă cel mai sofisticat sistem militar de la acea vreme, imperiul persan, care, practic, reprezenta "întreaga lume", aşa cum lumea era cunoscută atunci. Au murit cu toţii, dar sacrificiul lor a cam zdruncinat încrederea armatei invadatoare.
Numărul magistraţilor care protestează împotriva promovărilor oculte din CSM a crescut în 2 zile de la 30 la 300. Magistraţii protestatari vin cu două chestiuni punctuale: a) promovarea pe incompetenţă atrage după sine corupţia, ca formă de plată a ascensiunii profesionale; b) secretul total al criteriilor după care CSM face promovările la ICCJ. La ICCJ se dau hotărâri definitive, care apoi devin modele obligatorii pentru judecătorii din instanţele inferioare. Exemplul lui Cristian Jipa, acuzat acum de corupţie în cazul senatorului Cătălin Voicu, este clasic. Trei alţi judecători răspund perfect la întrebări şi sunt respinşi. Cristian Jipa nu ştie să răspundă, dar este promovat. Şi ca totul să fie incredibil, contestaţiile nu se pot depune decât la ICCJ (unde numirile se fac de către CSM ) şi se judecă tot acolo. Exact ca în Imperiul Roman, ca acum 2.000 de ani. Dreptul roman, cu privire la funcţionalitatea administraţiei din provinciile imperiului, stabilea următoarea regulă: plângerile împotriva unei autorităţi administrative sunt judecate de către chiar autoritatea administrativă împotriva căreia s-a depus plângerea.
Nici nu vreau să-mi imaginez la ce se supun cei 300 de magistraţi. Dacă în 2006 era atenţionată doar opinia publică asupra acestor practici, de data asta magistraţii intră direct în luptă, adică depun o "plângere" tocmai acolo unde se comit abuzurile ce fac obiectul "plângerii". Împotriva lor se va dezlănţui un întreg sistem. O ţesătură deasă de legături de nedesfăcut se va pune de-a curmeziş