Volumul „O călătorie spre centrul Pământului” de Jules Verne va fi distribuit miercuri, 7 aprilie, împreună cu ziarul „Adevărul”, la preţul de 10,99 lei. Din 1864, când a apărut prima ediţie, şi până în prezent, romanul cele-brului scriitor francez nu a stat nicio clipă în raftul cărţilor uitate.
La data apariţiei lui, Franţa şi Europa în general erau cuprinse de febra descoperirilor ştiinţifice şi tehnologice. Epoca fiind obsedată de progres, scrierile de popularizare a ştiinţei erau în mare vogă şi stăteau la originea romanului ştiinţific. Într-un secol în care romanul realist făcea regulile, literatura lui Jules Verne era o noutate alcătuită din „vechituri", o combinaţie de roman popular, literatură pentru copii şi ingrediente preluate din numeroase texte de vulgarizare a ştiinţei.
De la explorare la iniţiere
„O călătorie spre centrul Pământului" a fost, pentru profesioniştii literaturii din contemporaneitate, o ilustrare a acestei reţete, povestea unei expediţii pe care o priveau prin lupa raţionalistă.
Abia în lumina secolului XX, majoritatea cărţilor lui Jules Verne aveau să fie interpretate altfel. Schimbarea este explicată convingător de Lucian Boia, în studiul său „Jules Verne. Paradoxurile unui mit": „Contemporanilor le plăcea să vadă în opera lui Jules Verne partea ştiinţifică şi tehnologică, cu aplicaţiile pozitive de rigoare. Erau puţin înclinaţi să structureze dimensiunea «fantezistă» a ficţiunilor sale - visul, aventura - potrivit liniilor de forţă ale unei mitologii. Tocmai fiindcă mitologiile păreau deja departe de Occidentul emancipat, lăsate în seama societăţilor tradiţionale (sau a «primitivilor», după cum se spunea cu un confortabil sentiment de superioritate).
Astfel, «Călătoria spre centrul Pământului» rămânea o simplă călătorie de explorare, depăşind, desigur, măsura obişnuită, dar axată pe o argumentaţie de factur