Tânărul de 32 de ani lucra de acasă, iar cei dragi îi asigurau confortul unei vieţi pe care nu credea că o mai poate schimba. Ca să-şi motiveze izolarea, Andrei spunea că are dureri de spate, pe care nu încerca însă să le trateze la medic din aceeaşi teamă, de a ieşi din casă. „Bărbatul suferea de anxietate generalizată şi atac de panică, cu agorafobie", spune Gabriel Dinu, psihoterapeut la cabinetul Psihosoluţii-S.C.P. Niculescu&Dinu din Bucureşti, cel care l-a consiliat pe Andrei.
Anxietatea, tratată pe internet
În urmă cu un an, criza financiară i-a dat peste cap contractele pe care le putea onora de acasă pentru a-şi câştiga banii, aşa că s-a văzut nevoit să-şi trateze fobia ca să poată să-şi dea mai apoi întâlniri pentru a face rost de alte colaborări. „Terapia online a durat o jumătate de an. La început, şedinţele aveau loc de două ori pe săptămână, apoi o dată pe săptămână, şi, pe urmă, din ce în ce mai rar. Acum, Andrei nu mai are nici o problemă, poate să călătorească singur şi în altă ţară", explică psihoterapeutul.
Psihoterapia online se practică de câţiva ani în România şi este recomandată celor care se află în situaţia lui Andrei, dar şi persoanelor care călătoresc mult, celor care au un program foarte încărcat la serviciu, celor care locuiesc în străinătate şi vor să beneficieze de serviciile unui psihoterapeut aflat în altă ţară. De psihoterapia online sunt interesaţi şi adolescenţi care au tulburări de adaptare după o despărţire sau cei care suferă de timiditate. „Avem şi clienţi care locuiesc la ţară şi care folosesc pentru prima dată calculatorul. Unii dintre ei ne caută pentru că suferă de anxietate. Cei mai mulţi dintre clienţi vin la recomandarea altor clienţi. Ne contactează pe mail sau la telefon şi, după ce achită taxa de 80 RON sau 20 de euro, stabilim programarea pe Skype sau Messenger Voice", spune Gabriel