Acceleratorul de particule de la graniţa franco - elveţiană a izbutit ciocnirea particulelor la un nivel de energie de peste trei ori mai mare decât se reuşise până acum la un astfel de proiect. Echipa care a pus la punct proiectul în valoare de câteva miliarde de dolari spune că e un moment istoric şi un pas spre descoperirea celebrului boson a lui Higgs şi spre recrearea condiţiilor care au existat acum 13 miliarde de ani, imediat după momentul Big Bang.
Acceleratorul de particule de la graniţa franco-elveţiană a izbutit ciocnirea particulelor la un nivel de energie de peste trei ori mai mare decât se reuşise până acum la un astfel de proiect.
Echipa care a pus la punct proiectul în valoare de câteva miliarde de dolari spune că e un moment istoric şi un pas spre descoperirea celebrului boson a lui Higgs şi spre recrearea condiţiilor care au existat acum 13 miliarde de ani, imediat după momentul Big Bang.
CERN spune că începe de fapt o noua etapă în fizica particulelor, după ce la ora 14:06 primele coliziuni ale protonilor s-au produs la un nivel de energie fără precedent, 7 TeV (tera electron-volt), de peste trei ori faţă de valoarea atinsă până acum în acceleratoare de acest fel.
Coliziunile la acest nivel de energie vor continua câteva luni, iar apoi se va trece la un nivel dublu de energie.
Coliziunea protonilor lansaţi în sens invers ar trebui să producă particule elementare care nu au mai fost observate până în prezent.
În următoarele 18-24 luni, oamenii de ştiinţă vor opera o "oprire tehnică" ce va dura între 8 şi 10 luni, pentru a-l putea pregăti să funcţioneze la energia maximă prevazută, de 14 TeV.
Aflat într-un tunel de 27 de kilometri, la 100 de metri adâncime, acceleratorul foloseşte 1.200 de magneţi superconductori pentru a dirija razele de protoni şi pentru a le face să circule în interiorul tunelului cu