Cristinel Fântâneanu este arheolog la Muzeul Naţional al Unirii şi a participat la săpăturile de pe mai multe şantiere arheologice. Este şeful sitului de la Pianu de Jos, de unde anul trecut a fost scoas la lumină un tezaur de bronzuri.
Născut: 20 februarie la Strehaia, judeţul Mehedinţi
Studii: Facultatea de Istorie la Alba Iulia
Familie: căsătorit
După ce a terminat facultatea Cristinel Fântâneanu a lucrat timp de 10 ani la Muzeul din Râmnicu Vâlcea, iar din 2007 este arheolog la muzeul din Alba Iulia. „Când am primit oferta am acceptat imediat. Cunoşteam Alba Iulia, am prieteni aici, foşti colegi de facultate. Timp de cinci ani cât am făcut studiile mi-am făcut o idee despre acestă zonă. Pot spune că o noutate a fost Râmnicu Vâlcea mai mult decât Alba Iulia“, a explicat Cristinel Fântâneanu. Arheologul spune că zona Alba este una foarte ofertantă pentru arheologi.
„Am luat parte şi la săpăturile de pe Dealul Furcilor din Alba Iulia. O experienţă importantă a fost cea de la Pianu de Jos unde am descoperit tezaurul de bronzuri, mai multe obiecte aşezate într-un vas ceramic amplasat între două seceri de bronz. Felul în care au fost aşezate artefactele poate indica faptul că aveau şi o valoare rituală“, a spus arheologul.
Cristinel Fântâneanu spune că astfel de obiecte au fost descoperite şi în siturile de la Uioara, Noşlac sau Ampoiţa. „Epoca bronzului, este considerată prima «Epocă de aur a Europei» datorită acestei tehnologi uimitoare de prelucrare a metalului şi din cauza comunităţilor mai puternice, care aveau şi o mobilitate mare. La acea vreme Transilvania era cea mai dezvoltată regiune a Europei, exceptând Grecia“, a mai spus arheologul.
Tezaurul descoperit pe şantierul arheologic de la Pianu de Jos
Vara pe şantier iarna în atelierele muzeului
Pentru scoaterea la lumină a acestor obiec