Debutul implementarii Acordului de mic trafic la frontiera a fost putin agitat, dar toate deficientele s-au remediat pentru a usura solicitarea cetatenilor moldoveni de a obtine permisul de mic trafic la frontiera. In acest moment, potrivit informatiilor Ministerului de Externe, sunt aproximativ 2.500 de permise in lucru, 441 sunt deja la Chisinau, iar premierii Boc si Filat le vor inmana pe primele dintre ele cetatenilor moldoveni.
Am facut o vizita la sectiunea Consulatului care primeste aplicatiile pentru permisele de mic trafic - pe strada Vlaicu Parcalab, aproape de Ambasada Romaniei - intr-o marti, in jurul pranzului. Asteptau in fata in jur de 20 de oameni. A doua zi dimineata am trecut prin zona pe la ora 7.45, cam tot atatia erau la coada.
In dupa-amiaza anterioara am stat un timp pe-acolo sa vad cum se desfasoara lucrurile. Oamenii au facut o lista in baza careia sa intre in consulat, o programare ad-hoc. Veneai si te treceai pe lista. Am vorbit cu ei si am inteles ca asteaptau de 2-3 ore, dar ca, odata intrati inauntru, totul era ok, mergea destul de repede. Nemultumiri? Nu n-aveau, decat faptul ca s-ar putea sa nu ajunga pana la incheiderea programului, chiar daca cei de la Consulat mai stateau un pic dupa ora 16.00 ca sa mai preia dosare. Acum totul merge struna, mai ales ca exista optiunea ca in locul unei invitatii sa dea o declaratie pe proprie raspundere in ceea ce priveste scopul solicitarii permisului.
Va marturisesc, am fost usor surprinsa sa nu aud nicio nemultumire la adresa celor de la Consulat. Ne-am obisnuit adesea cu critici la adresa oamenilor care lucreaza la sectii consulare - fie ele in Moldova, Italia, Spania sau Australia. Moldovenii insa considera ca lucrurile merg bine.
"Am incercat sa usuram cat mai mult procesul de depunere a actelor", mi-a explicat cateva zile mai tarziu consulul roman Petre L