Amânarea la plată a obligaţiilor fiscale neachitate la termen ar putea fi mai mult decât o facilitate "pe hârtie" prin introducerea unui plafon pentru care nu se solicită garanţii, în caz contrar numai cel mult 30% dintre firmele cu datorii ar putea apela la această măsură, susţine R&M Audit. "Reglementările privind amânarea la plată a obligaţiilor fiscale neachitate la termen pot deveni în practică o facilitate reală pentru majoritatea companiilor doar dacă, măcar în limita unui anumit plafon al datoriilor către stat, firmele nu ar fi obligate să ofere garanţii, întrucât cel mai adesea nu le pot obţine. Din estimările noastre, maxim 20-30% dintre companiile cu datorii vor putea apela la această facilitate", a precizat Mirela Şerban, Managing Partner al companiei R&M Audit, specializată în contabilitate, consultanţă fiscală şi audit, potrivit NewsIn.
Conform datelor companiei, până la sfârşitul lunii ianuarie, ANAF a primit 660 de cereri de amânare la plată a obligaţiilor fiscale ale companiilor la stat, din care a aprobat 413 de solicitări, cu o valoare totală de 210 milioane lei (50 milioane euro), în condiţiile în care ANAF are de colectat miliarde de euro.
"Un sprijin real din partea statului ar fi introducerea unui plafon pentru care nu se solicită garanţii şi diminuarea penalităţilor până la un nivel comparabil cu cel al dobânzilor bancare: scăzând povara penalităţilor, statul ar fi cu mult mai câştigat prin încasarea datoriilor efective. Oricum, pe perioada acordării acestei facilităţi, firmele trebuie să îşi achite la zi obligaţiile către stat", a mai precizat Şerban.
Pe 16 martie, directorul Direcţiei de mari contribuabili din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Andrei Haas, spunea că numai 62 de mari contribuabili din cei 300 înregistraţi cu obligaţii la bugetul de stat au solicitat amânări la plata acestora, unul