România este pe calea cea bună în efortul de a ieşi din criză, însă este nevoie de muncă în continuare, le-a spus directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, studenţilor de la Academia de Studii Economice.
Directorul general al FMI a sosit astăzi la Bucureşti pentru o vizită de o zi. Prima întâlnire a avut-o la Palatul Victoria cu premierul Emil Boc, guvernatorul Băncii Naţionale a României, vicepremierul Marko Bela, ministrul Finanţelor, ministrul Administraţiei şi Internelor, precum şi reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
"O parte din motivaţia vizitei în România se referă la acordul pe care îl avem cu România şi ceea ce ne propunem cu dumneavoastră, respectiv să aducem Romania înapoi pe calea dorită, să îşi facă reformele necesare. Echipa noastră poate să pară dură câteodată, dar nu este vorba decât de exigenţele contractuale pe care noi împreună le-am agreat", a declarat directorul general al FMI.
Acesta a precizat că se bucură de faptul că acele măsuri decise împreună de autorităţile române şi FMI sunt "cele pe care şi dumneavoastră le consideraţi stringent necesare României la ora actuală şi că aţi luat proprietatea acestor măsuri".
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Strauss-Kahn s-a întâlnit apoi cu studenţii de la Academia de Studii Economice, cu care a abordat teme privind rolul FMI în criza globală. Acesta le-a spus studenţilor că Romania se află pe calea cea bună privind ieşirea din criză, însă este nevoie în continuare de multă muncă.
UPDATE FMI - un doctor pentru o ţară bolnavă
Fondul Monetar Internaţional trebuie privit ca un doctor care încearcă să însănătoşească o ţară bolnavă şi care îşi sfătuieşte paci