Doar 5 proeicte din cele 54 ale judeţului depuse pentru extinderea reţelei de electricitate până anul trecut au primit parţial finanţare de la stat. Cinci procente din populaţia judeţului, din zona rurală, nu este racordată la curentul electric. Puţinii bani alocaţi anul trecut s-au cheltuit doar pe deschiderea şantierelor şi montarea stâlpilor de electricitate, deşi lucrările trebuiau finalizate în 2009.
În judeţ, peste 3.100 de gospodării din mediul rural încă nu au curent electric. Anul trecut, judeţul Bistriţa-Năsăud a primit fonduri pentru racordarea a 115 gospodării, însă până azi cei aproape 400.000 de lei alocaţi nu au ajuns decât pentru lucrările de montare a stâlpilor de electricitate în aceste zone.
5 din 54 de proiecte au primit finanţări
Pe programul de electrificare în perioada 2007-2009, în judeţ au fost întocmite 54 de proiecte care vizau intervenţii de branşament la reţeaua de curent electric, însă doar cinci au beneficiat de bani de la bugetul de stat. „Iniţial au fost 43 de proiecte la care s-au adăugat încă opt şi , la începutul acestui an, încă trei proiecte au fost expediate la comisia interministerială. Doar proiectele pentru comunele Chiuza, Coşbuc, Şintereag, Chiochiş şi Rodna au primit parţial bani, adică până la 50 la sută din finanţarea necesară", explică Dorel Rusu, consilier superior în cadrul Direcţiei de Integrare Europeană şi Lucrări Publice din Consiliul Judeţean. În total, este vorba despre aproape 400.000 de lei pe care primarii din comunele acestea i-au investit în amenajarea şantierelor şi montarea stâlpilor de electricitate. „Lucrările le-am început, însă am montat stâlpii doar. Curentul nu l-am tras că nu ne-au mai ajuns banii. Încercăm să racordăm vreo 100 de case de pe cinci văi", spune secretarul comunei Coşbuc, Vasile Vasile. Şi în Chiuza primăria a reuşit să monteze doar stâlpii de electricita