Tinerii clujeni s-au întrecut în proiecte cu care vor să participe la secţiunea Soft şi Design a concursului Microsoft. Studenţii Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai" vor să triumfe într-una dintre cele mai prestigioase competiţii dedicate tinerilor creatori. Ei ar reedita, astfel, o altă performanţă românească. Anul trecut, Image Cup, adică premiul cel mare al acestei secţiuni, a fost câştigat de o echipă de români de la Iaşi.
Proiectele studenţilor se referă la programe care transmit simultan o informaţie către mai multe instituţii ale statului care sunt implicate în controlarea unei situaţii grave, cum ar fi un cutremur, un incendiu sau o inundaţie, ori la „softuri" care-i ajută pe copiii de grădiniţă care au probleme de auz să înveţe semnificaţia cuvântelor „bun" sau „rău" sau care îşi propun să ajute la limitarea mortalităţii infantile.
„De fapt, aceasta este tematica întregului concurs pe care l-a lansat Microsoft. Tema competiţiei este dată de acea directivă a ONU care îşi propune găsirea de soluţii pentru marile probleme ale omenirii, precum sărăcia sau sănătatea. Studenţii îşi aleg o problemă şi se gândesc la un soft care să ajute la rezolvarea ei. De exemplu, un soft care să transmită în acelaşi timp mai multor părţi implicate o informaţie precum de ce materiale este nevoie în caz de inundaţie sau de incendiu. Necesarul de pături, medicamente, conserve, materiale de construcţii, de exemplu, este trimis concomitent tuturor celor care trebuie să ajute la rezolvarea situaţiei şi aşa comunicarea este foarte eficientă", a explicat Ioana Ficuţ, una dintre studente.
Un alt proiect prezentat a fost creat de patru fete pentru a-i ajuta pe micuţii cu hipoacuzie. „Aplicaţia a fost gândită pentru a fi uşor de folosit de către copiii de grădiniţă, care folosindu‑se de jocuri şi fotografii învaţă în