Esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova a adunat ieri, la deschiderea celei de-a doua ediţii a Târgului de Paşte, 40 de reprezentanţi de soi ai meşteşugurilor autohtone.
Creatori populari autentici din Horezu (Vâlcea), Piteşti, Timiş, Bucureşti, Sibiu, Mureş, Harghita, Suceava, Râmnicu Vâlcea cu daruri şi cu dăruiri tradiţionale şi artistice şi-au dat întâlnire la Craiova, la Târgul de Paşte, care se va desfăşura în perioada 30 martie - 1 aprilie. Iconari, încondeietori de ouă din Bucovina şi din Oltenia, sculptori şi alţi meşteri ai lemnului, ceramişti din centre ale Olteniei şi Transilvaniei, sticlari, dar nu în ultimul rând păstrătorii unor reţete culinare tradiţionale i-au introdus pe vizitatori în lumea minunată a datinilor autentice româneşti.
În porturi populare specifice locului, cu cele mai impresionante creaţii, meşterii şi-au aşezat exponatele încă de la primele ore ale dimineţii. Şi când treaba s-a isprăvit, şi-au ocupat locul la măsuţa de lucru. La un stand, în port popular, pe un scaun de lemn, imaginea femeii care toarce lână te conduce cu gândul spre vremea copilăriei, atunci când bunica depăna poveşti la gura sobei, cu fusul şi furca în mână. În jurul său câteva ştergare de masă şi păpuşi îmbrăcate în frumosul port românesc.
La un stand depărtare, un tânăr ciopleşte în lemn o icoană, pentru ca un meşter sticlar, descendent al maeştrilor glăjari (sticlar-n.r.) din Ardeal să execute în faţa curioşilor o lăcustă la flacără.
Alte mici obiecte fuseseră deja executate, iar acum îşi oglindesc frumuseţea în razele soarelui: un pom de sticlă pe suport din lemn la 50 de lei, o lebădă la 6 lei, un clopoţel, tot la 6 lei, dar şi tradiţionalele ouă de sticlă, la 7 lei.
În alte coşuleţe, la standurile altor meşteri, ouăle îmbrăcate în mărgele, la 7 lei, îşi ocupaseră locurile printre şergare ţesute, cergi (400 - 450