Deputatul PDL de Argeş, Sorin Gheorghe Buta, ar fi furnizat organelor de Securitate informaţii legate de studenţii străini cazaţi în complexul studenţesc "Tei", fiind recompensat băneşte pentru faptele sale, se arată în acţiunea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), potrivit Newsin.
CNSAS arată că, potrivit unei note de constatare, Buta ar fi fost recrutat în calitate de colaborator de către Securitatea Municipiului Bucureşti, la data de 22 ianuarie 1981, semnând Angajamentul pe 22 ianurie 1983, sub numele conspirativ "Horia".
Buta ar fi fost recrutat pentru "cunoaşterea şi prevenirea unor fapte negative de natură să pericliteze securitatea statului din partea studenţilor străini cazaţi în complexul studenţesc <>" şi pentru "realizarea supravegherii informative în rândul studenţilor români şi străini din cadrul facultăţii de construcţii civile".
CNSAS arată că Sorin Gheorghe Buta ar fi fost recompensat băneşte de Securitate. Astfel, potrivit unei chitanţe din 9 decembrie 1983, informatorul "Horia" a semnat pentru primirea sumei de 500 de lei pentru "aport informativ". O altă chitanţă semnată "Horia", din 24 mai 1984, arată că acesta a primit suma de 800 de lei pentru "sprijinul acordat".
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii l-a verificat din oficiu pe deputatul PDL de Argeş Sorin Gheorghe Buta.
Potrivit CNSAS, în data de de 6 noiembrie 1986, acesta ar fi fost reînregistrat în calitate de informator de către Inspectoratul Judeţean de Securitate Argeş, Securitatea Câmpulung, "pentru cunoaşterea unor aspecte negative din domeniul investiţiilor cât şi pentru supravegherea unor elemente care se află în atenţia organelor noastre din cadrul Combinatului de Fibre Sintetice Câmpulung Muscel".
Informaţiile furnizate Securităţii au vizat discuţii referitoare la situaţia alimentaţiei public