Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a oferit ca exemplu China şi România comunistă pentru a exemplifica efectele negative ale implicării guvernului în deciziile privind planificarea familială, într-o conferinţă de presă organizată în Canada, după summitul G8.
Canada vrea să facă din sănătatea maternă o prioritate pentru G8 şi există o dezbatere în această ţară dacă planificarea familială, contracepţia şi chiar avortul să facă sau nu parte din această iniţiativă. Întrebată dacă avortul şi contracepţia ar trebui să facă parte din această propunere, Clinton a răspuns că este decizia Canadei. "Am lucrat în acest domeniu mulţi ani. Şi dacă vorbim despre sănătatea maternă, aceasta nu poate fi disociată de sănătătatea reproducerii. Iar o sănătate a reproducerii include contracepţia şi planificarea familială, precum şi accesul la un avort legal şi sigur ", a explicat secretarul american, potrivit unui comunicat al Departamentului american de Stat.
Ea a subliniat însă că guvernele nu ar trebui implicate în aceste decizii, oferind ca exemplu negativ politica Chinei privind copilul unic sau cea a României comuniste de promovare a familiilor cu mulţi copii .
"Întotdeauna am crezut că guvernul nu ar trebui să intervină în decizii atât de intime. Şi putem vedea, de-a lungul istoriei, ce se întâmplă când guvernele fac acest lucru. Când guvernele au o politică a copilului unic, ca în China, unde această politică este implementată prin avorturi forţate, este odios. Iar când guvernele ca cel comunist din România au o politică ce promovează femeia cu cinci copii, refuzându-le femeilor oportunitatea de a-şi planifica propria familie, rezultatul este o problemă tragică, mulţi dintre aceşti copii ajungând în orfelinate", a explicat Clinton.
"Aceasta este o problemă de care eu şi guvernul meu suntem preocupaţi, şi promovăm o iniţiativă globală care va acc