Autorităţile publice locale pot angaja cu contracte de prestări servicii pe persoane fizice autorizate (PFA) experţi specializaţi în implementarea proiectelor finanţate din fonduri UE pentru a putea ocoli prevederile ordonanţei ce interzice ocuparea posturilor vacante la stat, susţin specialiştii. "Instituţiile publice pot apela la angajarea experţilor pentru implementarea fondurilor europene ca persoană fizică autorizată şi să îşi justifice cheltuielile prin plata unui contract de prestări servicii. Din păcate, aceasta este singura variantă pentru autorităţile locale de a-şi asigura personal specializat în implementarea fondurilor europene, în condiţiile în care nu se mai pot face angajări la stat",a declarat marţi Cosmin Meleca, director în cadrul Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU).
Pe de altă parte, directorul interimar al AMPOSDRU, Cristina Zevedei, a afirmat că Agenţia face mari eforturi pentru "a rambursa, în timp scurt, toate cererile depuse de beneficiari în 2009, urmând ca în paralel să fie soluţionate şi cererile venite recent, în termen de maximum 45 de zile". "Pentru a urgenta accesarea fondurilor europene, voi stabili o zi de audienţe pentru fiecare vineri din fiecare lună, astfel încât să pot ajuta la rezolvarea problemelor cu care se confruntă cei care doresc să absoarbă fonduri europene", a mai spus Zevedei.
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, declara pe 26 martie că a cerut ca în agenţiile care gestionează fonduri europene să se poată face angajări, în limita a 100 de posturi, întrucât există foarte multe proiecte blocate, din cauza numărului insuficient de evaluatori. Şeitan spunea că la AMPOSDRU ar putea fi angajate între 5 şi 10 persoane, "în condiţiile în care, din totalul de 88 de posturi din organigrama instituţiei, sunt ocupate doar 55". Ministrul preciza la încep