În Verneştii de Argeş am stat de vorbă cu Vică Zarioiu, care îşi creşte cele 200 de oi ecologic, fără nici un fel de chimicale. Pentru că anul acesta Paştele este mai devreme, iar mieii n-au apucat să ajungă la o greutate destul de mare, fermierul va vinde kilogramul de carne de miel cu 20 de lei.
Aici, acum vreo săptămână a fost ultima ninsoare şi de-abia a dat colţul ierbii. Oile stau încă acasă, în staul, iar stânile se vor face cam la o lună după Paşti. Mieii, mai mici şi mai mari, se învârt printre picioarele lor, ling o bucată de sare, mănâncă mălai proaspăt. Vică Zarioiu creşte numai ţurcane, "o rasă bine adaptată la zonă, care rezistă bine la frig, o rasă bună de carne, căutată pentru că nu are foarte multă grăsime".
Acum are 120 de miei şi o mare parte din ei îi taie în săptămâna dinaintea Paştelui. "Una e să fie Paştele aproape de 1 mai şi mielul să aibă 20 de kilograme. Acum un miel are 7 kilograme de carne carcasă. Nu mă duc în piaţă cu ei, am măcelar aici, îl chem, îl plătesc. Am clienţi permanenţi, de la Bucureşti majoritatea, care deja m-au sunat. Vin şi îi iau de la mine de acasă. Preferă aşa, şi pentru calitate, şi pentru igienă", spune domnul Zarioiu.
El vinde miei pe tot parcursul anului şi laudă virtuţile cărnii de miel: "Această carne conţine o substanţă care distruge colesterolul. Avem şi noi un porc, să ne facem obiceiul la Crăciun, dar în rest mâncăm doar pasăre şi miel. Carnea de oaie o tăiem felii, punem pe ele o foaie de dafin, piper şi sare, apoi punem feliile unele peste altele şi le lăsăm trei zile, apoi o frigem pe grătar."
L-am întrebat cum se comportă oile după ce li se iau miei: "O zi mai zbiară, se mai frământă, dar după aia se obişnuiesc cu mulsul." Câtă vreme au miei, oile nu sunt mulse; laptele este în totalitate al mieilor. Fermierul crede că e doar o legendă povestea care sp