* modificările aduse legislaţiei adopţiilor ar putea fi finalizate în 2-3 ani, a estimat şeful ORA *
Proiectul de modificare a legislaţiei adopţiilor va putea să aibă rezultate abia peste 2-3 ani, a declarat, ieri, la Brăila secretarul de stat Bogdan Panait, şeful Oficiului Român de Adopţii (ORA), în cadrul dezbaterii publice "Adopţia, dialog deschis pentru o mai bună înţelegere".
"Modificarea de lege pe care am propus-o, din punctul meu de vedere va fi finalizată după modificări succesive, rezultate din munca practică, abia peste 2-3 ani", a estimat Bogdan Panait. La simpozion au participat subprefectul judeţului Brăila, Florin Cârligea, primarul municipiului, Aurel Simionescu, care au rostit alocuţiuni, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila, Alexandru Sculschi, care a prezentat date statistice privind adopţia la nivelul judeţului.
Secretarul de stat a arătat că este necesară înfiinţarea unui sistem de adopţii funcţional, la nivelul fiecărei direcţii de asistenţă socială. În opinia secretarului de stat, copiii stau prea mult în sistemul de protecţie deşi, în mod paradoxal, numărul familiilor care doresc să adopte este mare. "Paradoxul nostru este că sunt 1.000 copii adoptabili şi 1.200-1.400 familii care vor să adopte. Tot un paradox este faptul că foarte multe dintre familiile care vor să adopte copii se plâng de faptul că sistemul nu funcţionează, de fapt folosesc generic denumirea de sistem, pentru că în momentul de faţă în România nici nu există un sistem de adopţii", a spus Bogdan Panait. Secretarul de stat a făcut precizări şi în ceea ce priveşte capitolul dedicat adopţiei internaţionale din proiectul legislativ. "Noi promovăm adopţia naţională, pentru că există această resursă în România, multe familii române vor să adopte, dar nu sunt suficienţi copii adoptabili. În lege, dacă vă veţi u