Bucureşteanca înfiinţează biblioteci în centrele de ocrotire a minorilor şi îi ajută pe cei mici să-şi descopere şi să-şi cultive talentele.
După ce a lucrat timp de zece ani ca jurnalist de televiziune şi de presă scrisă, Alina a simţit nevoia să înceapă o activitate dedicată binelui celorlalţi.
„Mi-am amintit ce mult au însemnat cărţile pentru mine când eram elevă şi am considerat că, mai ales pentru copiii care duc lipsa unei familii, lectura este un mod benefic de evadare dintr-o realitate dureroasă“, explică Alina.
Ea s-a gândit să dăruiască unui centru de ocrotire a minorilor o bibliotecă pe care s-o doteze nu doar cu cărţi, ci şi cu mobilier adecvat.
„Când am pornit la drum, în vara anului 2008, am avut de înfruntat o mulţime de «de ce», «cum» şi «n-ai cum“, pe care, după ce le-am depăşit, am descoperit că satisfacţia de a face un lucru bun pentru alţii te poate motiva mai mult decât banii. În plus, o mulţime de oameni extraordinari mi s-au alăturat pe parcurs şi mi-am făcut noi prieteni“, povesteşte Alina, care, până în prezent, a înfiinţat patru biblioteci.
Are un depozit cu 70.000 de cărţi
După ce a plasat un anunţ pe internet, la adresa www.cartipentrucopii.ro, la care anunţa că strânge cărţi pentru copiii orfani şi că, pentru fiecare carte donată va afişa unde a ajuns cartea respectivă, Alina, împreună cu o prietenă, şi-a dat prima întâlnire cu donatorii în Cişmigiu, la vechiul chioşc de ziare, de lângă intrarea din faţa Primăriei Capitalei.
„Într-o singură după-amiază, în septembrie 2008, în doar vreo două ore am strâns peste 300 de volume pe care le-am colectat pe bază de procese verbale“, îşi aminteşte Alina.
Cu aceste cărţi a luat fiinţă biblioteca „Spiriduş“, de la Centrul „Sfântul Spiridon“ din Berceni, mobilierul fiind donat, în întregime, de Alina. Au urmat noi colecte în foaierele teatrelor