România nu va avea soarta Greciei. O spune la RFI reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu. El crede că situaţiile celor două ţări sunt complet diferite şi apreciază că România nu va ajunge ca statul elen, aflat în pragul falimentului. "Nu există pericol de contagiune", afirmă Tănăsescu.
România nu va avea soarta Greciei. O spune la RFI reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu (audio).
El crede că situaţiile celor două ţări sunt complet diferite şi apreciază că România nu va ajunge ca statul elen, aflat în pragul falimentului.
"Este o comparaţie total eronată. România nu are aceleaşi probleme ca Grecia, aceleaşi probleme structurale în primul rând", declară Tănăsescu.
"Să nu uităm că România a început deja de un an şi jumătate un proces al implementării unor reforme, care conduc la descreşterea deficitului bugetar. Grecia abia urmează de anul acesta", explică Tănăsescu.
"Să nu uităm că Grecia pleacă de la un deficit bugetar de aproape 13% din Produsul Intern Brut, în România va fi în acest an probabil sub 6%, adică la jumătatea ei. Să nu uităm că România are o datorie publică undeva în jurul cifrei de 25% din PIB, iar Grecia are o datorie publică de peste 115-120% din PIB. Să nu uităm că România, de dată recentă s-a împrumutat pe pieţele de capital la un cupon de aproximativ 5%. Ieri sau alaltăieri, Grecia a luat undeva la un cupon de peste 6%. Deci e clar că în România, în momentul de faţă, pe segmentul deficitului public nu există nici un pericol de contagiune", spune reprezentantul României la FMI.
"În acelaşi timp, însă, sistemul bancar grecesc este un sistem prezent în România. Sistemul bancar grecesc este totuşi un sistem solid, ceea ce a arătat şi că subsidiarele lui din România sunt solide, chiar au avut loc creşteri de capital, s-au întărit. Deci aceste două ca