Penitenciarul Colibaşi a devenit "reşedinţa" primarilor din inima Olteniei. Închişi pentru fapte de corupţie, edilii se întâlnesc ocazional, se încurajează şi împart acelaşi spaţiu. Cu violatori, ucigaşi şi tâlhari. Jurnalul Naţional a surprins viaţa foştilor aleşi locali dincolo de gratii. Deţinuţii nu se pot plânge însă. Anul trecut, statul român cheltuia lunar pentru un deţinut mult mai mult decât salariul mediu brut pe economie...
La Penitenciarul Colibaşi-Argeş există un efectiv controlat de peste 850 de deţinuţi. Închisoarea arată ca un oraş mai mic în care întâlneşti inclusiv terenuri de sport, o biserică şi nu în ultimul rând camere nupţiale pentru întâlnirile romantice ale condamnaţilor.
Cu toate acestea, Colibaşiul pare o cuşcă mai mare. Înconjurată, împărţită de sârmă ghimpată, plase şi arme. Deşi au parte de un program strict, unii delincvenţi duc la puşcărie un trai mai bun decât cel din libertate, plus că se pot specializa.
"Deţinuţii au dreptul la muncă, au dreptul de a presta o activitate de producţie. Ei pot munci şi în exteriorul penitenciarului, în agricultură, construcţii sau amenajare de canalizări. În interior lucrează la croitorie, spălătorie, tâmplărie şi chiar sculptură ori artă religioasă", a declarat comisarul Viorel Dinişor, directorul penitenciarului.
Şi, ca un paradox, majoritatea deţinuţilor sunt prezentaţi ca fiind "persoane sensibile", dată fiind înclinaţia spre artă, descoperită după gratii. "Spre exemplu, biserica din incintă este o construcţie începută undeva prin 1996. Toţi pereţii au fost pictaţi de deţinuţi, iar mobilierul este confecţionat în atelierele de aici. La început, când sunt aduşi, nu vor să audă de nimic. Uşor, uşor sunt angrenaţi şi îşi descoperă înclinaţiile artistice", a explicat Dinişor.
CLUBUL VESEL AL DEŢINUŢILOR
Condamnaţii au şi ei