Ieşeanul Mihai Ciuc (52 de ani) face obiecte de artizanat fiindcă a realizat că nu se va angaja din cauza vârstei sale. După ce a lucrat 30 de ani în telecomunicaţii, bărbatul s-a gândit să îmbine utilul cu plăcutul şi a început să meşterească obiecte din lemn.
Sătul să-şi caute de lucru în domenii pentru care nu are îndemânarea necesară, ieşeanul de 52 de ani s-a decis să-şi deschidă o afacere din care să-şi acopere traiul de zi cu zi. La început a scul-ptat obiecte din lemn de mici dimensiuni: garduri, boluri şi vase, iar apoi a trecut la comenzi mai complicate, precum roata de tors.
„Este o pasiune veche. Prima «comandă» am onorat-o pentru bunica mea, în copilărie ea mi-a cerut să-i fac o croşetă din lemn de salcâm. Mi-am zis că nu mai am nimic de pierdut şi m-am apucat să fac obiecte pentru gospodărie“, spune Mihai Ciuc, care este colaborator al Asociaţiei Meşterilor Populari din Iaşi.
Lucrează în garaj
Biroul său este garajul maşinii, unde şi-a asamblat singur un strung. „Merg la târgurile meşteşugăreşti care se organizează în Iaşi şi fiica mea a postat produsele pe internet. Produsele sunt de nişă, nu există multe persoane interesate de maşini de tors“, adaugă ieşeanul, care vinde cu 900 de lei un astfel de produs. Veniturile câştigate sunt încă mici, fiindcă nu şi-a făcut un nume.
„Îmi place să lucrez cu cei de la Asociaţia Meşterilor Populari, am multe de învăţat de la ei. În timp sper să-mi aducă venituri constante această pasiune“, spune şomerul. Iniţiative asemănătoare au avut în ultimul an alţi 64 de şomeri, aflaţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi.
„Şomerii care vor să-şi deschidă propria afacere pot primi consultanţă gratuită“, a afirmat Adriana Sârghie, purtător de cuvânt la AJOFM Iaşi. „Şomerii care vin la noi află lista exactă a actelor de care