În ciuda faptului ca dupa 20 de ani de tranzitie agricultura se sufoca între evaziunea fiscala, tehnologie din Evul Mediu si o lipsa acuta a fondurilor, sub umbrela dezinteresului manifestat de guvernanti, mai întâlnesti si oameni cu coloana vertebrala care reusesc sa administreze o afacere în domeniul panificatiei sfidând parca criza economica si pretul grâului care în luna februarie a înregistrat în Muntenia cotatia maxima de 132,99 euro/tona. Gorea Chengher este unul dintre acesti oameni care se pot lauda ca a reusit sa se impuna în domeniul panificatiei, în ciuda concurentei mai mult sau mai putin loiale. Este administratorul firmei Panigel SRL Reghin din anul 2005 si este cunoscut în “orasul viorilor” ca fiind un maestru în fabricarea painii, a prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie. Pentru reghineni Gorea Cengher este acel om pe care îl descria si poetul Viorel Gongu într-o poezie, “Omul pâine”, poarta soarele în teasta, ploile pe umeri, pamântul si-n gura. “Omul pâine” îsi mângâie rar copii, numai pe ploaie, cu o batista si-un buzunar de greieri. Mesele noastre sunt pline de mângâieri rupte, fructe întrerupte…
Gorea Cengher stie sa faca oamenii sa se simta acasa
Daca treci pragul magazinului lui Gorea, în primele cinci minute te convingi singur de faptul ca dincolo de etichete si arome irezistibile, calitatea si traditionalitatea pâinii depind de tehnologia de fabricatie si ca la brutaria acestui om e vorba de maiestrie nu doar de un business. La Panigel cu siguranta materiile prime si auxiliare au un rol bine determinat la fabricarea pâinii, indiferent ca este vorba de pâine graham, pâine alba, franzela sau a celorlalte 20 de produse de patiserie pe care le comercializeaza: cornuri, strudele, cuib de viespe, covrigi, foietaje, croasante, chifle sau batoane. Gusturile nu se discuta! Dar Gorea stie cel mai bine cum sa faca oamenii sa