Da, fiind plecat prin țară, am aflat cu ceva întârziere că la Cluj Consiliul Local a interzis consumul de manele și semințe în taxiuri. Nu e prima măsură prin care libertatea de exprimare este interziză la Cluj.
Mai întâi au fost tinerii care, în urma unui protest, l-au obligat pe directorul Casei de Cultură a Studenților să nu mai închirieze sala mare pentru spectacole de manele.
Apoi șefii clubului de fotbal CFR Cluj au interzis consumul de semințe pe stadion, privându-i pe fani de cea mai tradițională formă de exprimare a iubirii față de echipa favorită.
Acum vine și Consiliul Local cu această hotărâre care lovește în dreptul maneliștilor de a-și propaga liber mesajele.
… sincer, apelez destul de rar la taxi. În urmă cu aproape o lună s-a întâmplat să urc într-un taxi. S-a nimerit să fie unul în care se ascultau manele (habar nu am în ce măsură se ascultă manele în taxiurile din Cluj, mi s-a întâmplat însă să ascult și Mozart). L-am rugat pe șofer să nu pornească aparatul de marcat, am coborât și i-am urat o zi bună. Nu știu dacă și-a dat seama ce m-a supărat.
I-aș fi spus că nu faptul că ascultă manele (e dreptul lui), ci că nu și-a pus problema că s-ar putea să mă deranjeze. La fel cum s-ar putea ca pe unii să-i deranjeze rock-ul, jazz-ul sau muzica simfonică. Iar pe mine (în calitate de client) mă irită atunci când cineva care îmi oferă un serviciu nu ține cont de preferințele mele.
Da, și hotărârea șefului Casei de Cultură a Studenților, și cea a șefilor de la CFR și, cu atât mai mult cea a Consiliului Local Cluj (care, spre deosebire de primele, are putere de lege) sunt discriminatorii (chiar dacă termenii folosiți la început sunt un pic exagerați). Dar de când CFR a interzis semințele (pe care le consum cu plăcere acasă, lângă o bere rece) am fost la mai multe meciuri de-ale lor. Și chiar mi-am invitat o prietenă pe stadio