Cumpărarea unei maşini de spălat rufe este o investiţe pe termen lung. Când faci o astfel de achiziţie, trebuie să te gândeşti nu doar la preţ, ci şi la calitatea spălării şi uscării hainelor, consumul de energie, cosumul de apă şi zgomotul pe care îl face. Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC) a testat nouă dintre modelele de maşini de spălat care se vând în prezent pe piaţă, pentru a vedea ce avantaje şi dezavantaje are fiecare dintre ele.
Pe piaţa din România se comercializează maşini de spălat cu viteze de rotaţii de până la 1400-1600 rpm, însă cele mai vândute sunt cele cu viteză de rotaţie de 1000rpm şi 1200rpm. Aceasta deoarece românii iau foarte în serios consumul de energie electrică atunci când cumpără produse electrocasnice. În plus, clima din România permite uscarea rufelor în aer liber, aşa că nu e nevoie de rotaţii prea mari pentru stoarcere.
Din cele nouă modele testate, cel mai bun scor, 62, îl are maşina de spălat Whirlpool Denver 1600. Aceasta primit scor "bun" pentru spălare, durata programelor, uscare, consum de energie, consum de apă şi costuri de folosire şi "satisfăcător" pentru clătire, zgomot, uşurinţa utilizării şi manual. Urmează modelul Lavamat 7485 de la AEG Elecrtrolux, cu un scor total de 60 de puncte. Motivul: pentru funcţia de clătire, scorul primit a fost "mediocru".
La polul opus, maşina de spălat Candy AQUA100F are cel mai mic scor, 42, cu scor "bun" doar pentru consum de energie şi apă. Pentru funcţiile de spălare, clătire, uscare, zgomot şi pentru uşurinţa utilizării, calificativul a fost "mediocru". Alte modele testate au fost Electrolux EWF14781W, Candy GO 166 DF, Hotpoint Ariston ARXD 149, Gorenje WA72145BK, Indesit WITL120 şi Indesit IWD 6125.
Consum redus de energie au Whirlpool, Candy GO166 DF, Gorenje şi Candy AQUA100F, iar cel mai bun scor pentru spălare l-au obţinut Whirlpoo