Mai multe atacuri teroriste cu bombe detonate în blocuri, în pieţe sau la metrou au zguduit Rusia în ultimii 11 ani. Or, deşi mass-media s-au concentrat pe cele care au survenit în special la Moscova, majoritatea a avut loc în alte oraşe, în special în Caucazul de Nord unde militanţii le pot executa mai uşor, notează publicaţia rusă de limbă engleză, The Moscow Times, citat de Agerpres.
Dacă atacurile cu bombă au loc la Moscova, ele vor capta o mare parte din atenţie. Dacă deflagraţiile au loc "undeva în Caucazul de Nord", puţini oameni sunt preocupaţi. Puţini îşi amintesc că atacurile cu bombă din 1999 nu au început într-un bloc din Moscova, în luna septembrie a respectivului an, ci în luna martie, la Vladikavkaz. Cine îşi mai aminteşte de câte ori pieţe din Vladikavkaz au fost zguduite de bombe? Cine îşi poate aminti de bomba care a ucis 47 de oameni într-un tren de navetişti în localitatea Iessentuki, din regiunea Stavropol, la 5 decembrie 2003, sau de bombele din piaţa din Samara, la 4 iunie 2004?
Autorităţile au încercat să minimalizeze atacurile în speranţa că oamenii le vor uita. Uneori, numărul victimelor este diminuat. Spre exemplu, este greu de crezut că doar 40 de oameni au murit după atacul cu bombă de la staţia de metrou Avtozavodskaia, la 6 februarie 2004, în condiţiile în care trei garnituri de metrou, pline ochi cu călători la o oră de vârf, au fost complet distruse. De asemenea, este puţin credibil că doar 10 persoane şi-au pierdut viaţa la Samara, în condiţiile în care martorii oculari susţin că au văzut mormane de cadavre.
Ce s-ar putea spune, în continuare, despre dublul atac cu bombă asupra a două avioane care se îndreptau spre Volgograd şi Soci, la 24 august 2004? Timp de trei zile după atacuri, autorităţile au susţinut că avioanele s-au prăbuşit că urmare a unor "probleme mecanice".
Majoritatea acestor ata