Localitatea de la capătul judeţului figurează cu un şomaj de 21 la sută în statistici, dar în realitate lucrurile stau si mai prost. La Hoghilag peste 70 la sută din oameni nu au un loc de muncă trăieşte din strânsul de fier vechi şi furat.
CITIŢI ŞI:
Cel mai înclinat turn din România, în pericol de prăbuşire
Judeţul rămâne fără prefect de Paşte
Primul transsexual din România vrea să redevină bărbat
Oamenii din Hoghilag locuiesc mai aproape de Sighişoara decât de Mediaş pe traseul unui frum judeţean care îţi dă impresia că merge la capătul lumii după cum arată imediat ce treci calea ferată ce leagă judeţul Sibiu de Mureş. Centrul comunei, care ar trebui să fie „fruncea” Hoghilagului e dominat de case a căror faţadă nu a mai văzut de mult atingerea unei bidinele cu var sau vopsea lavabilă. Hoghilagul este atât în realitate cât şi în statistici locul în care oamenii au cele mai mici venituri, sau chiar de loc. Strada principală e plină de gropi, iar principalele mijloace de transport prezente în gospodării sunt căruţa cu cai. După cum sunt îmbrăcaţi, săteni trădează faptul că banii agonisiţi le ajung să îşi ducă traiul de pe o zi pe alta. Deschişi la discuţii oamenii povestesc cu lux de amănunte de unde fac rost de bani ca să trăiască.
„Furăm. Soţul merge şi fură fier vechi de pe unde apucă. Ce să facem, dacă nu avem unde să mergem să muncim? Nu e nicio fabrică, nicio fermă, nu e nimic aproape de Hoghilag”, a povestit Toni Maria de 42 de ani şi mamă a trei copii, în timp ce mânca dintr-o pungă de pufuleţi alături de una din odraslele sale.
Ghetoul de pe Digului
La intrarea în comuna cea mai săracă din judeţ, undeva pe partea dreaptă există o stradă care te face să faci stânga împrejur la prima privire de ansamblu. Lungă de vreo 1500 de metri, strada Digului arată ca în Evul Mediu.
Fără asfalt, fără canalizare ş