România nu va mai avea nevoie de banii Fondului Monetar Internaţional, într-un an de zile de acum înainte. Precizarea este făcută la RFI de reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu. Explicaţia vine după ce preşedintele Traian Băsescu a afirmat marţi că Bucureştiul vrea o colaborare pe termen lung cu Fondul Monetar.
România nu va mai avea nevoie de banii Fondului Monetar Internaţional, într-un an de zile de acum înainte. Precizarea este făcută la RFI de reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu (audio).
Explicaţia vine după ce preşedintele Traian Băsescu a afirmat marţi că Bucureştiul vrea o colaborare pe termen lung cu Fondul Monetar.
"Cred că mesajul preşedintelui Băsescu a fost acela de a găsi o soluţie împreună cu Fondul Monetar Internaţional de ieşire, de un "exit strategy", deci o strategie de ieşire, după finalizarea acordului, în aprilie 2011. Mesajul cred că trebuie interpretat de maniera următoare : România este gata să continue o colaborare cu Fondul Monetar Internaţional, sigur, în alte condiţii decât acordul existent", afirmă Tănăsescu.
"Probabil că într-un an de zile de acum încolo România nu va mai avea nevoie de banii FMI, va putea să-şi găsească resursele de pe pieţele internaţionale, de pe piaţa internă bancară şi ca atare această colaborare să aibă un rol, dacă vreţi, de supraveghere şi un rol de cooperare în implementarea reformelor care urmează să fie puse în aplicare în anii care urmează", continuă reprezentantul României la FMI.
Mihai Tănăsescu precizează că nu va fi vorba de fonduri suplimentare, printr-un eventual nou acord.
"Nu este vorba de atragerea unor fonduri suplimentare. Să nu uităm că resursele Fondului Monetar Internaţional sunt adresate în special acoperirii deficitelor balanţei de plăţi externe. România a făcut o ajustare puternică în 2009 a inbalance-urilor externe, în aşa fel încât