În alţi ani, bacul ce trece de la Călăraşi la Ostrov răsuna de zbierătele de miei şi cu trei săptămâni înainte de Paşti. Treceau bulgarii din Silistra cu maşinile goale, adunau miei din ţară şi se întorceau cu ei la abatorul din oraş. Anul acesta, pentru că Paştele pică atât de timpuriu, iar mieii n-au avut timp să crească, transporturile s-au subţiat. Ajutaţi de poziţia strategică, ciobanii din Ostrov, Constanţa, nu se tem că rămân fără clienţi: doar vând miei pe ambele maluri ale Dunării.
La Ostrov miroase a Dunăre şi a usuc de oaie. Satul aruncat dincolo de Dunăre numără în jur de 12 crescători de oi şi vreo 5.000 de capete de ovine. Mulţi dintre patroni au deja turmele văduvite de miei, dar sunt secretoşi când vine vorba să spună cine le-a cumpărat animalele. Fiecare s-a descurcat cum a putut, mai ales că cei de la Mekom, abatorul din Silistra, nu se mai înghesuie la mielul românesc. "Ori bulgarii au furat prea mult, ori românii n-au ştiut să fure", explică un cioban care şi-a găsit anul acesta singur clienţii.
DE LA MIEL LA "AGNE"
Bărbatul a fost norocos că oile lui au fătat mai devreme şi a putut să vândă marfa cu două săptămâni înainte de Paşte, nu aşa cum sunt obligaţi majoritatea ciobanilor din Ostrov, să aştepte până în Săptămâna Mare, ca să mai crească mieii. "În anii trecuţi, cei de la Mekom cumpărau majoritatea mieilor din zonă. Îi îngrăşau şi îi vindeau la italieni şi la arabi.
Şi la români", explică primarul Ostrovului, Niculae Dragomir, circuitul mielului pe malurile Dunării. Cu alte cuvinte, bulgarii veneau şi cumpărau miei româneşti, îi prelucrau în abatorul de la Silistra, apoi îi vindeau în România mai scump. "Anul acesta nu mai cumpărăm din România. E vorba de calitatea mieilor şi de criză", explică directorul comercial al Mekom, Georgi Valev.
Asta nu împiedică alţi întreprinzători bulgari să v