BRD Groupe Société Générale estimeaza pentru anul acesta o crestere cu 5-10% a depozitelor atrase de la clienti, dupa un avans de 2,4% anul trecut si o crestere similara la nivelul creditelor acordate, care au stagnat in 2009, potrivit proiectului de buget care va fi supus aprobarii actionarilor la finele lunii aprilie.
Pentru reluarea creditarii, BRD se bazeaza in principal pe companii mari si IMM-uri, segment care a scazut mai pronuntat anul trecut. Bugetul BRD mai prevede cresterea cu 5-10% a venitului net bancar, care se bazeaza intr-o proportie semnificativa pe diferenta dintre dobanzile percepute la creditele acordate clientilor si cele platite de banca la depozite. "Estimarile sunt realiste. Pretul se ajusteaza mai rapid la pasive decat la active de unde rezulta o marja mai mare de dobanda pentru banca", explica Florin Ilie, seful departamentului de piete de capital din cadrul ING Bank.
El vede insa un risc pentru BRD si pentru sistemul bancar in continuarea tendintei de crestere a creditelor neperformante, care ar putea genera provizioane mai mari pentru banci, cu impact direct asupra profitului. BRd si-a bugetat un cost net al riscului stabil in comparatie cu 2009 si un profit in usoara crestere.
"Cred ca depinde de segmentul de business. Cred ca pe partea de persoane fizice si pe cea de IMM-uri putem spune ca raul a trecut. Daca vor fi surprize neplacute in 2010, acestea vor veni insa de pe segmentul companiilor mari, care anul trecut au generat credite neperformante neasteptat de mici. E de ajuns ca una sau doua companii mari sa intre in insolventa pentru a da o gaura semnificativa in bilantul bancilor", spune Ilie.
La finele anului trecut, segmentul corporate avea o pondere de 22% din totalul portofoliului de angajamente al BRD, in timp ce IMM-urile si persoanele fizice reprezentau 38%, respectiv 40%. Cele mai mari expuneri a