Primul lucru la care companiile renunta in criza sunt investitiile in brand, strategie despre care profesorul de marketing Colin Egan de la IEDC - Bled School of Management din Slovenia afirma ca este gresita.
"Investiti in branduri pentru ca sunt singurele active, alaturi de proprietati, care isi pot creste valoarea in timp! ", este indemnul sau.
Multe companii sunt insa in acest moment in imposibilitatea de a gasi resursele necesare pentru orice tip de investitii; lipsa de lichiditati si scaderea abrupta a consumului au redus aproape la zero bugetele de marketing ale unor jucatori locali, in timp ce in tabara multinationalelor continua ofensiva pe partea de promovare.
Pot supravietui pe piata companiile mici fara un buget de marketing? "Daca nu au bani pentru investitii in branduri, micile companii pot apela la parteneriate. Red Bull a intrat pe piata din Marea Britanie fara a avea un buget de marketing, ci doar cu cativa oameni de vanzari si o abordare inovatoare: au convins Tesco (cel mai mare retailer alimentar englezesc - n. red.) sa le listeze produsele furnizandu-i gratis bauturile Red Bull. Produsele au avut priza la public si astfel producatorul austriac si-a facut intrarea pe o piata noua fara investitii in promovare", a exemplificat Egan.
Parteneriatele potrivite pot fi facute si fara a implica lichiditati, prin bartere sau prin alaturarea a doua branduri purternice, a mai spus profesorul de la IEDC.
La nivel local, o astfel de alaturare a fost realizata anul trecut intre retailerul Praktiker si lantul de benzinarii Petrom, iar in acest an reteaua germana de bricolaj a avut o promotie in magazine in colaborare cu Orange, prin care oferea cartele prepay clientilor care cumparau produse de o anumita valoare.
Criza economica actuala este un test pentru branduri, dar si pentru manageri, a mai afirmat Egan. "Contractiil