Arestarea lui Catalin Voicu si tot show-ul mediatic organizat, asa cum ne-am obisnuit, parca militareste de catre televiziuni mi-au trezit din nou interesul de a aduce in discutie cateva notiuni interesante, dar confundate si antipatizate. Grupurile de interese si lobby-ul, dar si traficul de influenta si clientela politica.
Trebuie inteles ca intre niciunul dintre aceste concepte nu se poate pune semnul egal. Si mai mult, este nevoie de clarificarea lor.
Reiau cateva definitii din literatura de specialitate pentru cei interesati si totodata pentru cei reticenti la auzul notiunii de grupuri de interese si care cred ca acestea sunt grupuri mafiote, oculte cu interese strict private -"organizatii care au o oarecare autonomie fata de guvern sau partidele politice si ( ...) incearca sa influenteze politica publica"; "un corp organizat de indivizi care impartasesc aceleasi scopuri si care incearca sa influenteze politica publica"; "organizatii care incearca sa influenteze directia politicii guvernamentale, fara a incerca sa formeze guvernul".
In schimb, lobby-ul reprezinta activitatea pe care aceste grupuri o desfasoara direct sau indirect (prin alte firme) pentru influentarea politicilor publice, a legislatiei.
Cele mai multe dintre grupurile de interese reprezinta interese ocupationale sau profesionale, remarcandu-se cele din sectorul economic privat, dar si asociatiile din sectorul public, asociatii ce reprezinta un anumit tip de organisme administrative sau de organizatii non-profit, alaturi de grupuri ce reunesc membri din ambele sectoare.
Un loc aparte il ocupa grupurile pentru apararea intereselor publice care promoveaza interese de natura colectiva si actiuni de ale caror rezultate nu beneficiaza strict membrii sau militantii lor.
In acest sens cele mai importante sunt organizatiile ecologice,