Guvernul ar putea adopta, săptămâna viitoare, proiectul de act normativ care va reglementa trecerea la televiziunea digitală. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Comunicaţiilor, Marius Fecioru, a declarat, însă, că acest lucru depinde de avizul Ministerului Justiţiei, care trebuie dat până la sfârşitul acestei săptămâni.
"Documentul a fost avizat de mai multe instituţii, inclusiv Ministerul Finanţelor Publice. La începutul acestei săptămâni, proiectul de act normativ a ajuns la Ministerul Justiţiei. Dacă obţinem avizul până vineri, proiectul de act normativ va fi discutat de Executiv în cursul săptămânii viitoare", a spus Fecioru, prezent la un eveniment organizat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Proiectul stabileşte condiţiile, taxele de licenţă şi tipul procedurii de acordare a licenţelor pentru trecerea la televiziunea digitală. Potrivit documentului, câştigătorii primelor două multiplexe digitale prin care populaţia va putea recepţiona gratuit 14 canale TV în format digital vor fi desemnaţi prin selecţie comparativă până la 31 mai, iar atribuirea efectivă se va încheia până la 1 iulie. Taxa se ridică la 2,5 milioane de euro pentru fiecare multiplex, licenţele urmând a fi acordate pe 10 ani cu posibilitatea prelungirii. "Dacă viitorii câştigători se obligă să subvenţioneze costul dispozitivelor care permit recepţionarea în format digital al programelor de televiziune, cuantumul taxei de licenţă va fi redus", a spus Fecioru, fără să dea alte amănunte. Potrivit reprezentantului Ministerului Comunicaţiilor, alte patru multiplexe vor fi acordate prin selecţie competitivă până la finele anului. "Pentru aceste multiplexe, cuantumul taxei de licenţă nu se poate situa sub un milion de euro", a spus Fecioru, citat de Mediafax. Un multiplex digital terestru este un grup de programe şi servicii audiovi