Îi caută şi-i vânează tineri, femei sau bărbaţi. Alege cu răceală, fără jenă, fără sentiment. Savurează nobleţea minţii şi-i rămâne indiferentă îngenuncherea trupului. I-au căzut pradă matematicianul de Nobel, John Nash, chitaristul de la Pink Floyd, Syd Barett, ca şi copiii lui Albert Einstein sau James Watson, descoperitorul ADN-ului. I s-a spus, sec, „cancerul creierului“.
23 de milioane de euro s-au pompat, în 2007, în domeniul sănătăţii mintale, după ce, un an mai devreme, la presiunea Uniunii Europene, Ministerul Sănătăţii lansase strategia naţională în acest sector şi crease Centrul Naţional de Sănătate Mintală (CNSM) pentru a coordona reforma. Tot atunci, se vorbea de înfiinţarea a peste 140 de centre de sănătate mintală în întreaga ţară. Astăzi, există circa 20 de astfel de unităţi, adică mai puţin de una pe fiecare judeţ. Pentru Dolj, erau prevăzute cinci centre: trei la Craiova, unul la Calafat şi altul la Dăbuleni. Calculele arată că în România trăiesc peste 300.000 de români cu probleme psihice severe. Dintre aceştia, în jur de 90.000 sunt aflaţi, într-un fel sau altul, în evidenţa Autorităţii Naţionale pentru Handicap. Mulţi sunt închişi în case, alţii şi-au pierdut locuinţele şi stau pe străzi sau, mai norocoşi, ajung în spitale de psihiatrie. Pentru ei toţi există 1.000 de medici psihiatri şi sunt în pregătire 740 de rezidenţi.
Disperarea
„Imaginaţi-vă cum ar fi ca, într-o secundă, tot ceea ce ştiţi despre oamenii, despre locurile sau clipele cele mai frumoase sunt nu pierdute, nu moarte, ci, mai rău, ele n-au existat niciodată. Ce fel de iad ar fi acela în care aţi trăi?“. „A Beautiful Mind (O minte sclipitoare)“, John Nash.
Imaginaţi-vă că, într-o zi, nu mai ştiţi unde se termină realitatea şi unde începe fantezia. Că nu mai aveţi încredere în voi, în părinţi, în familie. Că nu mai ştiţi ce e binele şi d