Deloitte: Va fi anul clarificărilor pentru producţia din piaţa românească
În iunie, România trebuie să trimită planurile către Comisia Europeană
Anul 2010 va fi un an al clarificărilor pe piaţa producerii de electricitate din surse regenerabile de energie din România şi, totodată, un an crucial pentru decizia privind investiţiile, a declarat, ieri, directorul de servicii financiare energie şi resurse în cadrul Deloitte România, Valeriu Binig.
Reprezentantul Deloitte România mai spune, totodată, că trebuie stabilită exact foaia de parcurs pentru cantitatea de electricitate produsă în România în următorul deceniu, din surse regenerabile.
În iunie 2010, România trebuie să depună la Comisia Europeană Planul Naţional de Acţiune pentru Promovarea Energiilor Regenerabile, afirmă Binig.
"Obiectivul de politică pentru 2020 este de 24% din consumul de energie primară (electricitate, căldură, frig, transport). Obiectivul din legislaţia actuală pentru 2020 este de 38% din electricitatea produsă şi au apărut simulări şi cu 41%, în 2020! Astăzi, aplicăm o legislaţie secundară veche după adoptarea unei legislaţii primare noi", a menţionat oficialul companiei de consultanţă şi audit Deloitte România.
Potrivit acestuia, sunt încă destule dileme pentru cei interesaţi de acest domeniu. "Cum va evolua preţul certificatelor verzi în următorul deceniu? Ce se va întâmpla cu certificatele verzi în exces? Care este capacitatea instalată în centrale electrice folosind surse regenerabile pe care o permite structura parcului de generare din România, în următorii 10 ani?", consideră Binig că sunt întrebările-cheie la care trebuie să găsim un răspuns în acest an.
Tarniţa-Lăpuşteşti - marea speranţă, dar nu există niciun semn de progres
Reprezentantul Deloitte România a precizat că Sistemul Energetic Naţional nu poate suporta mai mult