Destul de multe instituţii, magazine sau farmacii din Galaţi nu au încă astfel de rampe, iar cele existente nu respectă înclinaţia. Cu o toleranţă admirabilă, reprezentanţii persoanelor cu handicap spun că situaţia este mulţumitoare, faţă de cea din alte oraşe.
Deoarece s-au efectuat zeci de controale care au luat la puricat mai toate unităţile administrative şi spaţiile comerciale din oraş verificându-se existenţa rampelor de acces pentru persoanele cu dizabilităţi, cele mai multe instituţii au intrat în legalitate. Au mai rămas însă câteva care nu vor nici în ruptul capului să rezolve problema.
Am luat la pas câteva astfel de magazine sau bănci şi am găsit destule nereguli, cu care am putut încropi chiar un "Top 5" negativ. Au mers cu noi Eugen Tudorel Bogdan, un tânăr în cărucior cu rotile, şi însoţitorul lui, Paul George Cristea.
Pe primul loc este, de departe, Poşta Centrală, de pe strada Alexandru Lahovary. Acolo nu există niciun fel de rampă prevăzută în Legea 448/2005, privind protecţia persoanelor cu handicap. Există în schimb o sonerie la care persoanele cu handicap sunt invitate să sune. Eugen Tudorel Bogdan a sunat şi s-a trezit repede cu un paznic din interior. "Ce doriţi?", l-a întrebat acesta. Când i-a spus că vrea să ajungă la unul dintre ghişeele din interiorul poştei, paznicul i-a tăiat-o scurt: "Nu se poate. Doar la coletărie, dacă vreţi".
Dacă o persoană cu handicap vrea să meargă la cabinetul stomatologic Ceradent, de pe strada 1 Decembrie 1918 are mari dificultăţi. "Am fost şi eu pe aici dar am fost nevoit să mă resemnez şi să îndur durerea de măsele când am văzut rampa", povesteşte Eugen Tudorel Bogdan".
Prin urmare, am plasat rampa de la această stomatologie pe un onorant loc doi în topul nostru. Angajaţii cabinetului spun că nu le-a permis spaţiul să construiască una mai accesibilă, deoarece ar fi pătruns pe trotu