Pentru a preveni executarea garanţiilor acordate de stat, Guvernul a dat undă verde băncilor să găsească clienţi care să preia, de la rău-platnici, ratele la creditele contractate prin Programul "Prima Casă". "Pentru a preveni executarea garanțiilor executate de stat, banca are dreptul să găsească un client eligibil care să preia ratele și creditul", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, la finalul ședinței Executivului. Prin aceeaşi Ordonanţă de Urgenţă, Executivul a mai decis instituirea unei ipoteci legale de rangul I, în favoarea statului român, şi o ipotecă legală de rangul II în favoarea finanţatorului, asupra terenului pe care sunt construite locuinţele prin Program. Măsura urmăreşte asigurarea unei garanţii pentru finanţatori, dacă Fondul de Garantare a Creditelor respinge cererea de plată înainte de finalizarea construcţiei.
Actul normativ, care este rezultatul unor discuţii dintre Ministerul Finanțelor şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB), mai elimină şi cerinţa privind asigurarea spaţiului minim de locuit pentru beneficiarul care nu a achitat ratele restante şi pentru care statul a achitat valoarea de executare a garanţiei. Astfel, va fi asigurată o garanţie "efectivă" a statului şi pot fi executate silit locuinţele achiziţionate sau construite prin Programul "Prima Casă". (M.T.)
Pentru a preveni executarea garanţiilor acordate de stat, Guvernul a dat undă verde băncilor să găsească clienţi care să preia, de la rău-platnici, ratele la creditele contractate prin Programul "Prima Casă". "Pentru a preveni executarea garanțiilor executate de stat, banca are dreptul să găsească un client eligibil care să preia ratele și creditul", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, la finalul ședinței Executivului. Prin aceeaşi Ordonanţă de Urgenţă, Executivul a mai decis instituirea unei ipoteci legale de rangul I, în favoarea statului rom