De peste opt ani, Gheorghe Ghiulai reprezintă interesele a peste 1.300 de romi, dar şi ale 1.000 de români şi 100 de unguri.
Gheorghe Ghiulai şi-a dorit încă din copilărie să ajute persoanele nevoiaşe şi să îi apere pe cetăţeni. „Îmi amintesc că atunci când eram mic şi umblam la şcoală veneau poliţiştii să ne înveţe şi să ne explice cum trebuie să ne comportăm în societate. Mi-a plăcut foarte mult ceea ce făceau, iar de atunci am ştiut sigur că asta voi face când voi creşte", mărturiseşte Ghiulai.
Chiar dacă nu a reuşit să îşi ducă la împlinire visul, Ghiulai a decis să îi ajute pe cei cu care convieţuieşte să ducă un trai decent. „Mama mea este româncă, iar tatăl rom. Astfel, până la vârsta de 16 ani am trăit şi am crescut în comunitatea de romi, iar odată ce tatăl meu a decedat, mama m-a luat şi m-a dus să trăiesc alături de români. A fost o experienţă din care am înţeles cum e să fii şi de-o parte şi de alta. Cred că asta m-a determinat să devin lider al romilor", îşi aminteşte Ghiulai.
Marş împotriva discriminării
Ghiulai a ajuns să fie desemnat lider al romilor după ce, în 1990, a organizat un marş impresionant împotriva discriminării romilor. „A fost cel mai mare marş din ţară la vremea aceea. S-a umplut întreg stadionul de pe Dealul Florilor şi au fost prezenţi miniştri şi membri ai familiei regelui Cioabă. În total, peste 4.000 de persoane", spune Ghiulai. Acela a fost momentul în care oamenii au văzut în el garanţia unei vieţi liniştite. „Oamenilor le-a plăcut foarte mult organizarea pe care am făcut-o la acea vreme şi aşa au hotărât să le devin lider", povesteşte acesta.
Până să ajungă la statutul de lider al romilor, Ghiulai a lucrat ca strungar, timp de şase ani, iar mai apoi ca distribuitor în cadrul Filaturii. Din 1991 s-a dedicat în totalitate educării şi ajutorării romilor. De când a ajuns să fie nu