Discursul lui Dominique Strauss-Kahn la Bucuresti a readus in actualitate tema schimbarii centrului mondial de putere. Va mai conta Europa pe scena economica sau aceasta va fi dominata de SUA si China?
Fenomenele ce au avut loc pe scena economica mondiala in ultima perioada au dat peste cap raporturile de putere. Este posibil ca dupa criza, China si Brazilia, economii emergente, sa iasa mai puternice si chiar sa depaseasca Uniunea Europeana, care risca sa isi piarda statutul de forta mondiala.
Europa are nevoie de unitate
"Statele Uniunii Europene trebuie sa lucreeze impreuna, pentru ca altfel Europa ar putea ramane in urma. Este nevoie de cooperare si coordonare" pentru ca peste zece ani situatia sa nu fie diferita, a spus seful FMI Dominique Strauss-Kahn, in scurta vizita de la Bucuresti de marti. El mai crede ca actuala criza a scos la iveala slabiciunile monedei euro. "Globalizarea este o realitate de care nu mai putem scapa".
"Daca Europa nu ia masuri rapide, in 10-20 de ani ar putea deveni jucator de liga secunda", a adaugat Kahn.
"Tot mai multe rapoarte de cercetare arata ca pe termen foarte lung economia Chinei ar putea-o depasi pe cea a Statelor Unite", afirma Nicolaie Chidesciuc, economist-sef al ING Bank Romania. "Economiile emergente, in frunte cu China, au potential foarte mare. Zona euro are o economie deja dezvoltata, deci perspectivele de crestere nu pot fi la fel. Depinde insa de orizontul temporal despre care vorbim" ca sa putem lua in calcul posibilitatea ca UE sa devina jucator de liga a doua.
Cine plateste pentru salvarea bancilor?
O alta problema ridicata la Bucuresti de seful FMI a fost cine va plati facturile pentru salvarea bancilor, in eventualitatea aparitiei unei noi crize financiare
"Criza a izbucnit in sectorul imobiliar din Statele Unite, cea mai sofisticata piata. Am invatat ca e