Dacă ar fi să adune la un loc pacienţii pe care i-a operat, chirurgului i-ar trebui Sala Sporturilor din Iaşi. Peste 3.000 de oameni au primit o nouă şansă la viaţă.
La prima vedere pare un munte de om. Înalt, bine legat, cu o privire pătrunzătoare şi o voce hotărâtă care-i face pe cei din jur să-l asculte în linişte. Dar când vorbeşte despre inima pe care a revascularizat-o sau i-a schimbat valvele, glasul i se moaie şi scoate la suprafaţă pasiunea care l-a condus spre meseria de chirurg cardiovascular. „Mi-ar fi plăcut să lucrez în chirurgia hepatică, dar m-am îndrăgostit de cea cardiovasculară şi am rămas în acest domeniu“, spune Lucian Stoica privind în trecut.
Fost elev al Liceului „Emil Racoviţă“, Lucian Stoica a intrat la Medicină într-o perioadă când concurenţa era acerbă. Avea de învăţat la biologie, chimie şi fizică, iar cei admişi erau separaţi printr-o sutime de punct. A absolvit Medicina în 1992, iar trei ani mai târziu s-a înscris la un concurs internaţional, miza fiind o specializare în chirurgie în Franţa. Au participat 170 de medici din toată lumea, iar Lucian Stoica s-a numărat printre cei 12 câştigători.
Sculptor pe inimă
A stat în Franţa nouă ani, perioadă în care a învăţat să lucreze pe inimă, la fel ca un sculptor. De altfel, el a realizat o premieră în România ulterior când, în timpul unei intervenţii chirurgicale, a fost nevoit să sculpteze cu bisturiul în septul inimii, pentru a salva viaţa pacientului. Aceasta nu este singura premieră a medicului. El a introdus în ţară tehnica revascularizării inimii (by-pass) cu artere mamare interne, în loc de vase de la picior, metodă care reduce suferinţa post operatorie a pacientului şi ajută la o refacere mai rapidă a organismului.
De când activează în cadrul Clinicii de Cardiologie din Iaşi, prin mână medicului au trecut inimile a mii de pacie