Specialiştii spun că în acest moment există un blocaj pe piaţă, din cauza neconcordanţelor care există între preţurile cerute de vânzători şi cele pe care sunt dispuşi să le ofere clienţii.
Cătălin Răşină este un om de afaceri din Ploieşti. El deţine o clădire de birouri în zona de est a municipiului şi, în urmă cu 6 luni, s-a gândit să investească din nou.
„Am cumpărat un teren pe Strada Vlad Ţepeş pe care, împreună cu un partener italian, am vrut să construim o altă clădire de birouri. Între timp, partenerul meu s-a răzgândit şi mă văd nevoit să vând terenul respectiv", explică ploieşteanul.
El a achiziţionat terenul, care are o suprafaţă de 170 de metri pătraţi şi 20 de metri liniari deschidere, cu aproximativ 80.000 de euro. Acum, pământul este pus la vânzare tot cu 80.000 de euro, însă vânzătorul oferă bonus şi documentaţia pe care a realizat-o în vederea ridicării unei construcţii cu trei etaje, acte care l-au costat peste 3.000 de euro.
Proiecte date ca bonus
Acesta este doar unul din cele patru cazuri de acest gen înregistrate de către reprezentanţii agenţiei imobiliare Remax din Ploieşti.
Chiar şi cu proiectele oferite cadou, cumpărătorii se lasă aşteptaţi. „Anul acesta nu am vândut niciun teren în Ploieşti sau în apropiere.
Există un blocaj pe piaţa imobiliară, pentru că vânzătorii merg pe criteriile vechi şi cer sume foarte mari de bani pentru proprietăţile lor, în timp ce cumpărătorii caută să achiziţioneze terenuri şi imobile la preţuri foarte mici", explică Paul Dumbrăvanu, reprezentantul agenţiei Remax. De multe ori, vânzătorii nu se grăbesc să-şi dea proprietăţile, în speranţa că peste câteva luni vor obţine preţuri mult mai bune pe ele.
Reduceri de până la 40%
Potrivit specialiştilor, însă, cele mai multe terenuri care se vând cu tot cu planul urbanistic de const