Un sejur în Cipru îi poate satisface chiar şi pe cei mai pretenţioşi turişti. Aici au parte de peisaje parcă rupte din Rai, de tradiţie, mâncare, vinuri delicioase şi foarte multă distracţie. Ţara unde s-a născut Zeiţa Frumuseţii are aproximativ 750.00 de locuitori, dar primeşte, anual, peste două milioane de turişti din lumea întreagă.
Am ajuns în Cipru într-o dimineaţă însorită de sfârşit de martie. Imediat ce am aterizat pe aeroportul din Larnaca, am şi uitat de temperaturile scăzute pe care le lăsasem acasă, în România, pentru că aici soarele strălucea în voie. Senzaţia pe care o ai atunci când ieşi din aeroport este aceea de aer curat şi frumos parfumat, cu arome de flori de citrice şi vanilie. Aici, în Cipru, creatori de parfumuri precum Armani sau Givenchy ar fi invidioşi pe amestecul de parfumuri pe care îl dau livezile de lămâi şi de portocali.
Cine a fost în Grecia şi vizitează Cipru nu va simţi o mare diferenţă între cele două ţări. Cel puţin la aspect: străduţe înguste, pietruite, case albe proaspăt-văruite, cu ferestrele albastre şi cu terase pline de flori multicolore. De asemenea, ciprioţii vorbesc tot limba greacă, iar bucătăria se aseamănă foarte mult cu cea elenă.
Terasele de pe malul Mediteranei sunt deja înţesate cu turişti
Mese încărcate
Dacă alegeţi să vă petreceţi vacanţa în Cipru, va trebui să aveţi mare grijă la kilogramele în plus! Nu de alta, dar ciprioţilor le place ca mesele să abunde de mâncare. Astfel, au inventat un ritual care se numeşte "Meze", prin intermediul căruia aduc oaspeţilor la masă cel puţin 20 de feluri de mâncare, de salate şi de sosuri.
Masa începe cu o pâine albă aburindă, cu tzaziki, humus şi multe salate de crudităţi. Dacă totul pare vegetarian la început,apoi urmează fripturile de pui, de porc, de vită, de miel, peştele preparat în mai multe feluri, fructele de mare, ch