Gabriel Grama spune că a moştenit simţul artistic de la mama lui, şi chiar dacă a început să deseneze de mic copil, abia în clasa a IX-a a simţit că îşi doreşte să devină artist. A urmat cursurile Liceului de Artă „Victor Brauner“ din Piatra Neamţ, iar după absolvire consideră că viaţa lui s-a schimbat mult.
„Pictez ca un sculptor“
„Profesorii mei au fost oameni extraordinari şi pedagogi desăvârşiţi. Silviu Bejan mi-a arătat secretele sculpturii, dar nu pot uita şi pe ceilalti profesori care au jucat un rol la fel de important“, îşi aminteşte artistul.
Grigore Aghache, Ştefan Potop, Lucian Tudorache au fost profesorii care i-au fost alături în primii ani de studii, iar mai târziu, la facultate, profesorii Ilie Bostan şi Ioan Antonica. În prezent Gabriel lucrează sculpturi, icoane bizantine, pictează şi realizează şi artă murală. „Sculptura este pentru mine mama artelor plastice. M-am format ca sculptor, pictez ca un sculptor, iar icoanele şi tihografiile tot ca un sculptor le fac“, detaliază tânărul.
S-a remarcat încă din liceu, participând la olimpiadele naţionale de pictură, în 1994 reuşind chiar să se claseze pe locul patru pe ţară. La 33 de ani, Gabriel Grama a avut nenumărate expoziţii personale, atât în ţară, cât şi în Grecia, acolo unde s-a stabilit din 2000. „Am plecat la Atena, experimental, în nebunia mea tinerească de a face ceva cu ceea ce am învăţat“, povesteşte artistul.
El a fost primit cu suspiciune iniţial, dar din 2007 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Grecia, iar un an mai târziu a absolvit cursurile de Istorie a Artei Contemporane Elene în cadrul Universităţii de Arte de la Atena. „Cea mai importantă expoziţie pentru mine este întotdeauna ultima pentru că este un pas înainte“, completează Gabi.
Cel mai recent vernisaj în care au fost prezentate lucrările