Două treceri de pietoni care dispun de un sistem cu celule fotoelectrice au fost amenajate în sectorul 3 al Capitalei.
Zona a fost aleasă la recomandarea poliţiştilor şi s-a luat în calcul iluminatul public slab, vizibilitatea redusă a trecerii de pietoni şi frecvenţa accidentelor de circulaţie.
„Au fost amenajate în aşa-zisele puncte negre aflate în evidenţele Brigăzii Poliţiei Rutiere, unde bulevardele au mai mule benzi, iar maşinile sunt frecvent parcate lângă zebră“, a declarat directorul Administraţiei Străzilor Bucureşti, Alina Roman.
Ea a explicat că sistemul funcţionează cu celule fotoelectrice. Mai exact, pe zebră au fost montate led-uri care se aprind la apropierea pietonului şi se sting după ce acesta a trecut. Şi pe indicatoarele rutiere de pe stâlpi au fost montate console care se aprind şi luminează puternic la trecerea pietonilor.
Garduri pentru îndrumarea pietonilor
Sistemul are însă unele probleme aşa că reprezentanţii Administraţiei Străzilor mai au ceva de lucru şi asta pentru că, în cazul în care pietonul nu se află în raza de acţiune a sistemului, luminiţele nu se aprind. Astfel că oamenii vor fi îndrumaţi cu ajutorul unor garduri care vor fi montate pe trotuar.
Şoferii vor vedea din timp luminile care le vor atrage atenţia că pe trecere se află un pieton. Pe fiecare stâlp se află panouri care se alimentează cu energie solară necesară pentru încărcarea acumulatorilor îngropaţi în astfalt şi care ajută la aprinderea led-urilor.
Reprezentanţii Administraţiei Străzililor susţin că sistemul trecerilor de pietoni cu senzori va fi extins în tot oraşul, în viitorul apropiat, însă nu au dorit să precizeze câţi bani au fost alocaţi acestui proiect.