Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord cheamă Rusia să acţioneze în comun cu statele Alianţei în privinţa organizării sistemului de apărare antirachetă, potrivit secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, relatează BBC News.
Nu sunt motive ca Rusia să se îngrijoreze în legătură cu proiectul american şi eforturile întreprinse de NATO în această direcţie, a afirmat Rasmussen.
Am discutat şi vom continua să analizăm orice temere exprimată de Moscova. Noi am făcut aceasta în trecut şi vom proceda la fel şi în viitor, în spiritul transparenţei maxime, a menţionat secretarul general al NATO.
Şeful NATO face apel la un nou sistem de apărare antirachetă care să protejeze SUA şi aliaţii săi şi care să includă şi Rusia.
Urmăriţi aici discursul ţinut de secretarul general al NATO pe 27 martie 2010
Miniştrii de externe din ţările Alianţei Nord-Atlantice au confirmat, în decembrie anul trecut, încă o dată, disponibilitatea NATO de a examina perspectivele unificării sistemelor de apărare antirachetă la momentul oportun şi eu cred că aceasta se va întâmpla, a mai spus Rasmussen, citata de BBC News.
NATO şi Rusia au creat un grup special de lucru care discută în legătură cu apărarea antirachetă. Sunt convins că aceste consultări vor înlătura temerile Rusiei, ceea ce va uşura cooperarea Moscovei cu Alianţa în ceea ce priveşte sistemul de apărare antirachetă pe viitor, a estima şeful Organizaţiei.
Este necesar un sistem antirachetă care să apere nu doar ţările NATO, ci şi Rusia. Acesta va fi un scut unic defensiv pe care îl vom construi şi care ne va apăra pe toţi. Realizând ideea apărării colective, noi insistăm ca Rusia să examineze acest sistem ca pe o oportunitate şi nu ca pe o ameninţare, a subliniat Rasmussen.
Rusia a reacţionat cu ostilitate la proiectul desfăşurării scutului american antirachetă în ţări din E