Pe cât sunt de gustoase stufatul de miel, drobul şi pasca, pe atât sunt de indigeste. Ele pot declanşa dureroase crize biliare şi pancreatite. La masa de Paşte, mestecaţi pe îndelete şi faceţi pauze de cel puţin o jumătate de oră între felurile de mâncare, pentru a evita eventualele suferinţe.
Aproape toate preparatele tradiţionale de Paşte conţin multe grăsimi sau au ingrediente incompatibile din punct de vedere nutriţional, motive pentru care sunt greu de digerat. Drobul, de exemplu, cade greu dacă este preparat cu orez. Asocierea dintre organele tocate, care au mult mai multă grăsime decât carnea, cu amidonoase (orezul) nu este sănătoasă.
Mielul care are sub zece kilograme creşte riscul de indigestie. Ar fi de preferat să cumpărăm o bucată dintr-un miel mai mare decât un miel mic întreg. Şi ouăle pot provoca indigestii dacă mâncăm mai mult de două pe zi sau dacă le consumăm seara. Mai puţin periculoase sunt ouăle fierte moi. Cele de raţă trebuie însă fierte bine, pentru că pot fi contaminate cu salmonela.
Mâncaţi cu moderaţie!
Cumpătare. Aceasta este regula numărul unu pentru masa de Paşte. Preparatele grase consumate în cantităţi mari pot provoca crize biliare şi pancreatită, mai ales dacă sunt „stropite" şi cu alcool. Crizele de pancreatită sunt uneori atât de grave, încât pot duce chiar la deces.
Cumpătare trebuie să aibă mai ales cei cu probleme de sănătate.
„Persoanele cu dischinezie biliară pot face crize dureroase în urma unei mese îmbelşugate, bolnavii cu ulcer pot, de asemenea, să aibă crize, dar să sufere şi hemoragii digestive, diabeticii pot face crize hiperglicemice, iar bolnavii cu hepatită pot creşte încărcătura grasă a ficatului. Şi hipertensivii trebuie să fie precauţi, pentru că excesele alimentare le pot provoca puseuri de hipertensiune.
Cardiopatia ischemică şi insuficienţa cardiacă se pot agrava d